resepi ikan siakap tiga rasa

   Kenal tak ikan siakap? Alahai memang sedap giler la kalau boleh makan dengan masakan tiga rasa ni. Tambah pulak dengan ikan siakap tu besar. Memang cukup untuk sorang la. sedap wehhhh. Dah dah jangan cakap banyak. Apa kata kita cuba masak dulu lepastu sambung citer balik ehh.
     


   Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan siakap (boleh kukus atau goreng) 
  • garam secukupnya
  • 100 ml air (jika anda ingin kuah nak lebih boleh tambhakan air [jika ikan dikukus])
  • 2 sb minyak
Bahan Cincang Halus:
  • 2 biji cili merah
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 cm halia muda
  • 3 ulas bawang putih
Bahan Sos:
  • 1 sk kicap manis
  • 2 sb gula pasir
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb cili kisar
  • 1 sb sos tomato
  • 2 sb sos plum (guna sos ikan)
  • 1 sb jus limau nipis                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
  • Bahan-Bahan dihiris Halus:
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 kuntum bunga kantan
  • 4 - 5 biji cili padi

    Cara Membuat Ikan Siakap Goreng 3 Rasa

    #1: pertamasediakan kukusan dan lumuri ikan dengan garam dan biarkan selamalebih kurang 10 minitsediakan pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak danairkemudiantaruh ikan pinggan tersebut.

    #2: siapkan kuali dan panaskan minyakselepas itu tumis bahan-bahan cincangselama 1 minitmasukkan cili kisar dan goreng hingga cili agak masak sebelumdimasukan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkukkoco rata.

    #3: selepas mendidihmasukkan bahan-bahan hirisair kukusan ikan dan garamsecukup rasa.

    #4: masak kuah hingga masak dan kelihatan sedikit pekat dan tuangkan diatasikan yang telah digoreng atau dikukus.

    #5: terakhirsediakan dengan nasi putih panas-panas.

No comments:

Post a Comment